Kalender   |   Contact   |   Links   |   COVID-19

COVID-19 vaccinatie voor zwangere vrouwen.

In tegenstelling tot eerdere aanbevelingen en gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke gegevens en aanbevelingen, stelt de HGR dat alle zwangere vrouwen idealiter prioritair gevaccineerd zouden worden (fase 1b van de campagne), in tegenstelling tot nietzwangere vrouwen en dit omwille van hun verhoogd risico op ernstige COVID-19 infectie voor de moeder en op premature bevalling.
Bovendien bevestigt de HGR dat de huidige beschikbare COVID-19 mRNA vaccins veilig kunnen gegeven worden aan zwangere vrouwen.
De HGR benadrukt dat de aanwezigheid van comorbiditeit(en) zoals verhoogde BMI vóór de zwangerschap, hypertensie, diabetes, enz. een bijkomend argument is om de vaccinatie van de zwangere vrouw aan te bevelen (zie advies HGR-9618).
In geval van verhoogd besmettingsrisico zoals bijvoorbeeld bij gezondheidswerkers is vaccinatie sterk aan te bevelen.
Gezien het kleine aantal betrokkenen, zal de overdracht van de vaccinatieprioriteit van zwangere vrouwen in fase 1b van de campagne geen significant effect hebben op de vaccinatie van mensen tussen 45 en 64 jaar zonder comorbiditeit. Ter herinnering: bij deze mensen, betekent leeftijd (de belangrijkste driver van de COVID-19-epidemie) ook een verhoogd risico op infectie, ziekenhuisopname (in ICU8) of overlijden.

 

Het volledig rapport van de HGR vindt u hier